Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ...


Μερικοί άνθρωποι έρχονται στον κόσμο για να φύγουν γρήγορα. Πριν όμως , αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο χρόνο. Έχω μιλήσει και άλλοτε για την ιστορία του και το τραγικό του τέλος . Σήμερα θα πω μόνο τούτο. Έζησε όπως ήθελε, αγωνίστηκε για τις ιδέες που θεωρούσε ότι θα δημιουργούσαν ένα κόσμο πιο δίκαιο και πέθανε για αυτό . Του αξίζει η τιμή και ο θαυμασμός μας...

Στίχοι: Δημήτρης Ραβάνης
Μουσική: Λάκης Χατζής

Τον ξέρουνε τα ελάτια, τα πλατάνια
ίδιος μ' αυτά, περήφανος, στητός
αχούν απ' τη φωνή του τα ρουμάνια
μπρος για τη νίκη, για το κόμμα μπρος.

Ο Μπελογιάννης ζει μες στην καρδιά μας,
ο Μπελογιάννης ζει πα στις κορφές
ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας
στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές.

Ζει σ' όλους τους καιρούς, σ' όλους τους τόπους
το κάθε σπίτι, σπίτι του δικό.
Ζει ο Μπελογιάννης, ζει με τους ανθρώπους
που χτίζουν έναν κόσμο σοσιαλιστικό.

Ο Μπελογιάννης ζει μες στην καρδιά μας,
ο Μπελογιάννης ζει πα στις κορφές
ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας
στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές.

                                                                                  ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ

                                     

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ...

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΤΡΩΝ           26   Μαρτίου  2017
Ανθείας 214, 26332 Πάτρα τηλ. 2610 317147,
 6946800141

Αγαπητές, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Την Κυριακή, 2 Απριλίου 2017, στη Λέσχη Ανάγνωσης του Συνδέσμου μας, ώρα 6.30 το απόγευμα, στον χώρο τέχνηςΘρεττανελό ( Μητρ. Παρθενίου 11), παρουσιάζουμε το βιβλίο του Σπύρου Βρεττού «Ένας Αόριστος άνθρωπος» (διηγήματα). Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Μαρία Ψάχου, ενώ στη συνάντηση θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει μαζί μας τόσο για το συγκεκριμένο βιβλίο , όσο και γενικότερα για θέματα ποιητικής του πεζού, αλλά και του ποιητικού λόγου ο συγγραφέας Σπύρος Βρεττός, ποιητής ,πεζογράφος και κριτικός.
Επισυνάπτουμε, επίσης, την πρόσκληση για την παρουσίαση των βιβλίων της Χριστίνας Αργυροπούλου, Επίτιμης Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, «Τα Γυναικεία Πορτρέτα στα Ομηρικά Έπη» και «Η Ποιητική του Χώρου στα Ομηρικά Έπη», που πραγματοποιείται από την Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, τη Βιβλιοθήκη Πατρών, τον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Πατρέων και τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017, 19.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών. 
Τέλος, σας υπενθυμίζουμε τον Λογοτεχνικό - Καλλιτεχνικό διαγωνισμό που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών, υπό την  αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/βαθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων και του ΚΕΣΥΠ της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας,  με θέμα :

« Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα . . .»

Στόχος μας, όπως γνωρίζετε, δεν είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά μια ευκαιρία οι μαθήτριες και οι μαθητές μας να εκφράσουν με τον δημιουργικό τους λόγο κάθε μορφής (ποίημα, διήγημα, παραμύθι,  φωτογραφία, εικαστικό έργο/αφίσα, μουσική σύνθεση, video ) τις σκέψεις και τις προσδοκίες τους για τον κόσμο που ονειρεύονται.
Οι μαθητές που επιθυμούν μπορούν να λάβουν μέρος με:
Α. Ένα  έως τρία ( 1- 3) ποιήματα, που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 600 λέξεις (2 σελίδες Α4) ή ένα διήγημα ή ένα παραμύθι (όχι παραπάνω από  2000 λέξεις  /4 σελίδες Α4). Πάνω στο έργο θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζομένου, το σχολείο, η ηλικία/τάξη, η διεύθυνση και το τηλέφωνο ή ηλεκτρονική του διεύθυνση. Καλό θα ήταν, αν υπάρχει η δυνατότητα,  τα έργα να είναι γραμμένα στον υπολογιστή  και να αποσταλούν και σε ηλεκτρονική μορφή.
Β. Εικαστικό έργο  ή αφίσα που πρέπει να έχει διαστάσεις 21Χ29cm (Α4) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του οποιαδήποτε  τεχνική και υλικά (π.χ. ακουαρέλα, τέμπερα, παστέλ, κολλάζ, κ.α.). Στην πίσω πλευρά του έργου θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζομένου, το σχολείο, η ηλικία/τάξη, η διεύθυνση και το τηλέφωνο ή ηλεκτρονική του διεύθυνση.
Γ. Φωτογραφίες, το ανώτερο 3 (τρεις), ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, διαστάσεων 13Χ18cm περίπου, σε ανάλυση 300dpi, με τα αρνητικά τους άκοπα ή σε CD-ROM αν είναι ψηφιακές , οι οποίες πρέπει να υποβληθούν εκτυπωμένες, μέσα σε φάκελο Α4.Πίσω από κάθε φωτογραφία —όπως και στον μικρότερο φάκελο με τα ψηφιακά αρχεία ή το αρνητικό —να υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα όπου θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζομένου, το σχολείο, η ηλικία/τάξη, η διεύθυνση και το τηλέφωνο ή ηλεκτρονική του διεύθυνση. Ο Σύνδεσμος δεσμεύεται να επιστρέψει στους συμμετέχοντες μόνο τα αρνητικά που τυχόν καταθέσουν, όχι τα CD-ROM.
Δ. Έργα ψηφιακής τεχνολογίας ( video),  αλλά και μουσική σύνθεση- τραγούδι. Δεδομένου ότι κατά τον προηγούμενο, Α΄, Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό διαγωνισμό του Συνδέσμου αρκετοί μαθητές και μαθήτριες εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν είτε με ένα έργο ψηφιακής τεχνολογίας , είτε με ένα μουσικό έργο, αποφασίσαμε να δεχτούμε, αν και φέτος τα παιδιά το επιλέξουν, αυτής της μορφής έργα, που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά, αλλά και σε CD, με όλα τα στοιχεία του μαθητή ή της ομάδας των μαθητών οι οποίοι θα συνεργαστούν για  το έργο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τα έργα τους το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 στη Διεύθυνση: Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών, Ανθείας 214, 26332 Πάτρα, υπ΄όψιν Μ. Ψάχου. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2610 317147/ 6946800141 ή μέσω του e-mail: sfpatras@gmail.com/ mpsachou@gmail.com.
Αρμόδια επιτροπή θα αξιολογήσει την προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων και θα απονείμει τιμητικούς, αναμνηστικούς τίτλους. Παράλληλα, τα έργα των μαθητών/τριών  θα παρουσιαστούν από μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού και τους ίδιους τους μαθητές σε ειδική εκδήλωση-αφιέρωμα που θα πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμός μας.
Αγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα του Συνδέσμου μας και θα ενθαρρύνετε τους μαθητές και τις μαθήτριες σας να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μας. Έναν διαγωνισμό που τιμά και σέβεται τη συμμετοχή όλων αναδεικνύοντας παράλληλα, μέσω της δημιουργικής άμιλλας, τα ιδιαίτερα χαρίσματα των παιδιών μας στις διαφορετικές μορφές τέχνης.

 Παρακαλούμε οι κ. κ. Διευθυντές/τριες να ενημερώσουν τις/τους συναδέλφους.
Σας ευχαριστούμε.
Εκ μέρους του Δ. Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών
 Μαρία Ψάχου



Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΗΡΩΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ...







 ΗΡΩΕΣ

Εγώ 
μιλώ 

Για ήρωες

Που

Λίγοι  βλέπουν


Γίνονται

Και δεν

Γεννιούνται..

Υ.Γ:Επειδή το να παλεύεις το θάνατο με αξιοπρέπεια και χιούμορ σε καθιστά ήρωα, το αφιερώνω στο Βασίλη. Αθόρυβος ήρωας....... .. με τη Σημαία . Σήμερα την κρατάει ο Ηλίας…..
                                               ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ



Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ........







ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ…

Τι είναι η ποίηση, κυρία;
Ρωτάει μια μικρούλα τη δασκάλα που αναψοκοκκινισμένη διορθώνει με το κόκκινο στυλό της τις εκθέσεις των μαθητών της.
Η μικρούλα  την κοιτάζει γεμάτη προσμονή . Μα αυτή έχει το μυαλό της στις εκθέσεις που κατακόκκινες από υπογραμμισμένα λάθη δεν λένε να συνετιστούν μήνες τώρα…
Τι είπες; Ρωτάει με απόγνωση η δασκάλα .
Να, ρώτησα τι είναι ποίηση… γιατί σήμερα ,είπε η τηλεόραση, η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ποίηση… απαντά αφοπλιστικά η μικρή χωρίς και η ίδια να γνωρίζει τη βαρύτητα του ερωτήματος.
Η δασκάλα μοιράζει τις κατακόκκινες εκθέσεις και ..σκέφτεται πως με τις σκοτούρες της τάξης έχει σχεδόν ξεχάσει  πόσο της άρεσε η ποίηση…
Ποίηση είναι…. δίστασε λιγάκι η δασκάλα… ποίηση είναι να βλέπεις τη ζωή αλλιώς….
Πως αλλιώς; Ρώτησε ένας άλλος μαθητής περισσότερο για να την φέρει σε δύσκολη θέση παρά επειδή ενδιαφερόταν πραγματικά να μάθει.
Αλλιώς, πάει να πει, να βλέπεις τα πράγματα με φαντασία .Να δημιουργείς το δικό σου σκηνικό και να τα τοποθετείς εσύ όπως σου αρέσει. Οι λέξεις είναι σαν έπιπλα και συ φτιάχνεις το δικό σου ξεχωριστό χώρο. Χώρο να κατοικίσει η ψυχή σου. Είπε μονορούφι η δασκάλα και τα παιδιά σώπασαν.
Να ,ας πούμε , την κατακόκκινη έκθεσή μου , εγώ τη βλέπω αλλιώς!! Φώναξε ένας μαθητής από το τελευταίο θρανίο..
Πως αλλιώς;;; ρώτησαν έκπληκτα τα παιδιά ενώ η δασκάλα άφησε τη συζήτηση να εξελιχθεί κάπως έτσι…
-σαν ένα λιβάδι από κατακόκκινες παπαρούνες το Μάη στο χωριό του παππού μου..ο ρομαντικός
-σαν ένα ταψί κατακόκκινες ντομάτες γεμιστές, ο πεινασμένος
-σαν χείλια  κατακόκκινα για φίλημα ,ο ερωτευμένος,
-σαν ένα κάδρο με  κατακόκκινα τριαντάφυλλα ,ο καλλιτέχνης
-σαν αίμα από πληγές των σκοτωμένων , το προσφυγόπουλο
-σαν μήλα κατακόκκινα του κήπου μου , ο Ηλίας
-σαν  ένας ουρανός  με  κόκκινους χαρταετούς, ο Μανώλης
-σαν κόκκινες καρδιές στο τετράδιό μου …η Μαρία…
-σαν ..σαν.. σαν… ατέλειωτη κατακόκκινη ουρά σαν κόκκινα κοράλια στο λαιμό της  ..τα λάθη ξεχαστήκανε και από τη δασκάλα….

Ποίηση είναι μια τάξη που δεν της έχουν ακόμα κλέψει τη  φαντασία, φώναξε και τα παιδιά χειροκρότησαν .  Για πρώτη φορά είχανε συνεννοηθεί.

Η δασκάλα  το βράδυ στο σπίτι της αναζήτησε το φοιτητικό της τετράδιο  με τα ποιήματα που της άρεσαν. Τότε που όλα φάνταζαν ωραία…..
                                                                ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ



Δεν είμαστε ποιητές σημαίνει φεύγουμε,
σημαίνει εγκαταλείπουμε τον αγώνα,
παρατάμε τη χαρά στους ανίδεους,
τις γυναίκες στα φιλιά του ανέμου
και στη σκόνη του καιρού.

Σημαίνει πως φοβόμαστε
και η ζωή μάς έγινε ξένη,
ο θάνατος βραχνάς.

Η δασκάλα
 έκλεισε το τετράδιο. Στο διπλανό δωμάτιο κοιμόταν το παιδί τους που μόλις είχε γυρίσει από την πενταήμερη τρισευτυχισμένο. Το σκέπασε τρυφερά και έκλεισε την πόρτα. 

Άνοιξε το τετράδιο της και έγραψε….


Η ποίηση είναι επιστροφή
Σε οικεία μέρη
Άνοιξη και φθινόπωρο μαζί
Και καλοκαίρι
Νόστιμον ήμαρ στην σπαρμένη γη σου
Κι όταν γυρίζει απ΄ τα ξένα  το παιδί σου

Η ποίηση είναι επιστροφή
Δροσάτο να φυσάει το αγέρι
Καρπούζι κατακόκκινο στο χέρι
Μια Κυριακή.
Ταξίδι με ωτο στόπ  και με ποδήλατο
Και με τσιγγάνικη καρότσα και κορμί τροχήλατο

Η ποίηση είναι επιστροφή
Με τουμπελέκια και βιολί
Και έμπνευση
Που ακροβατεί
Με γκάζια μα και φρένα πειραγμένα
Κλαίγοντας
Που ποτέ δεν είναι εκεί
Όταν ακούει να σφυρίζουνε τα τρένα.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΗ ΣΚΕΨΗ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕ
Απέφευγε την ποίηση
Τη βαριά.
Καραδοκούσαν οι εκδότες.
Ανεπανόρθωτα να τον εκθέσουν
Σε φαύλα βλέμματα
Και  ρητορείες .
Να τον ποδοπατήσουν
Με ερμηνείες ξένες.

Έπειτα είναι κι οι ομότεχνοί του.
Στυφοί και νυσταγμένοι
Δεν έχουν χρόνο για  χαμόγελα
Και άλλα τέτοια ανθρώπινα
Κοινά.
Έχουν τόση δουλειά να κάνουν
Σε  λογοτεχνικές συνάξεις  άκρως
Σε  ιλουστρασιόν  περιοδικά
Ταγμένα  στα....ανιδιοτελή
Αφεντικά τους!
Όπως και να το κάνεις
Τα πάντα δίνουν για την Τέχνη.

Απέφευγε την ποίηση τη βαριά.
Βάραινε την καρδιά του.

Η δασκάλα αποκοιμήθηκε ευτυχισμένη….
                                                                 ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ.

-

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ....ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ....







ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΤΡΩΝ                16  Μαρτίου 2017
Ανθείας 214, 26332 Πάτρα τηλ. 2610 317147,
 6946800141

Αγαπητές, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής  Πατρών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017διοργανώνοντας λογοτεχνική και μουσική βραδιά με θέμα
« Γιατί    η Ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή. . .
                                  διαβάζουμε και τραγουδάμε ποίηση»
                                           στο χώρο τέχνης Ποπ Χορν ( Κολοκοτρώνη 65), ώρα 20:00.
Φιλόλογοι και φίλοι του Συνδέσμου και της Ποίησης,  θα διαβάσουν ποιήματα που αγαπούν.
Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά με μελοποιημένη ποίηση οι μουσικοί Ιάσονας Βάκρινος, Τάσος Κουτσοσπύρος και Ανδριάννα Αγγελοπούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Περιμένουμε τη συμμετοχή σας στο mail του Συνδέσμου για να μας διαβάσετε το αγαπημένο σας ποίημα.
Παρακαλούμε οι κ. κ. Διευθυντές/τριες να ενημερώσουν τις/τους συναδέλφους.
Σας ευχαριστούμε.

Εκ μέρους του Δ. Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών
 Μαρία Ψάχου


Υ.Γ:  Γιατί η ημέρα της ποίησης για να γιορταστεί θέλει καλή παρέα......................
                                                                       ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ                                                                                              





Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Ο ΑΡΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΟΣΕΓΙΑΝ....


 Ο ΑΡΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΟΣΕΓΙΑΝ

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ <<ΑΠΟΛΛΩΝ>>13-14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Μια όμορφη δραματοποίηση του ομώνυμου διηγήματος της Χαράς Κοσεγιάν που σε ταξιδεύει στην πικρή περιπέτεια των Αρμενίων : την γενοκτονία τους από τους Τούρκους (1915-18) και την προσφυγιά τους με  φόντο όλα τα μεγάλα γεγονότα του 20ου αιώνα, τους δυο παγκοσμίους πολέμους , την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Τον λέγαν Καραμπέτ
Τον φώναζαν Καραμπέτη
Όλοι τον ήξεραν <<ο Αρμένης>>

Μέσα από την ιστορία ενός ανθρώπου, λοιπόν , που δια πυρός και σιδήρου αγωνίστηκε να επιβιώσει παλεύοντας με τέρατα , τις σφαγές και την αδιαφορία των ανθρώπων, και  σηκώνοντας το βάρος περίπου 1,5 εκατομμυρίου σφαγιασθέντων ομοεθνών του, βαδίζουμε στα χνάρια των θυμάτων του Αρμένικου Ολοκαυτώματος και στην προσπάθειά τους να φτιάξουν μια καινούργια πατρίδα με κέντρο το μακρινό Εριβάν ….Μας συντροφεύουν οι μουσικές οι Αρμένικεςοι τόσο νοσταλγικές και ταξιδιάρικες,  ο λόγος που θυμάται και θρηνεί, αλλά και  οι μυρωδιές και οι εικόνες της χαμένης πατρίδας της Ανατολής τόσων και τόσων θυμάτων, Ποντίων, Κούρδων, Ελλήνων που είχαν την ίδια μαύρη τύχη με τους Αρμενίους… Η γιαγιά μου η Μικρασιάτισσα, προσφυγάκι από την όμορφη Κασταμονή της Μ.Ασίας,  συνήθιζε να λέει<< ας μη δώσει ο θεός, παιδί μου, όσα μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος>>

Ο Καραμπέτ δεν τα άντεξε . Αυτή είναι η οπτική της συγγραφέως. Ο Καραμπέτ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη μοίρα του πρόσφυγα που νιώθει διωγμένος, ξένος, παράσιτο. Δεν άντεξε τα περιφρονητικά βλέμματα των ντόπιων, τις απώλειες των διωγμών και δεν είναι από αυτούς που ρίζωσαν με αξιοπρέπεια στην καινούργια πατρίδα.  Παρέμεινε για  πάντα ο Αρμένης, ο  αλκοολικός , ντροπή για την οικογένειά του,  και δεν δικαιώθηκε ποτέ παρά μόνο μετά το θάνατό του, όταν η κόρη του μπόρεσε να κατανοήσει την αιτία της παραίτησης και της ήττας του. Γιατί ο πρόσφυγας έχει το δικαίωμα να μην πετύχει στο νέο τόπο αλλά μια ζωή να θρηνεί αυτόν που άφησε. Λάθος ή σωστό ποιος θα το κρίνει; Ιδιαίτερα δυνατό το τέλος της παράστασης με τα καραβάνια των σύγχρονων προσφύγων από τη Συρία και τους άλλους πολέμους που δημιουργούν χιλιάδες Καραμπέτ, ασήμαντους μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής , του αριθμού των θυμάτων, νεκρών και ζωντανών , των ενοχών των υπευθύνων και της αδιαφορίας των ανευθύνων….

Μια παράσταση για αντιήρωες  ξυπνά μνήμες και παράπονα. Κυρίως όμως την ανάγκη να μην ξεχάσουμε την ιστορία των θυμάτων όλων των ολοκαυτωμάτων που δεν δικαιώθηκαν ποτέ παρά μόνο όταν τους θυμόμαστε ……..
                                                                    ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ





Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΙΟΥΛΙΑ ΜΠΙΡΜΠΑ......


 ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΙΟΥΛΙΑ ΜΠΙΡΜΠΑ  ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΑΝ

Όταν αναφερόταν σε αυτή την ιστορία της Κατοχής ο πατέρας μου, συγκινούνταν πάντοτε όταν μας μιλούσε για την Ιουλία Μπίρμπα, την μικρόσωμη  και εσωστρεφή  δασκάλα από τη Σάμο που κουβάλησε δέκα κιλά δυναμίτη μέσα σε ένα καλάθι με χόρτα για να γίνει πράξη μια από τις πιο εντυπωσιακές αντιστασιακές πράξεις( σαμποτάζ) στην γερμανοκρατούμενη Αθήνα του 1942. Έτσι, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1942, αγωνιστές της ΠΕΑΝ ανατίναξαν τα γραφεία της ελληνικής φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος, που συνεργαζόταν με τους Γερμανούς και στρατολογούσε Έλληνες για λογαριασμό τους. Η επιχείρηση πέτυχε αλλά οι αγωνιστές προδόθηκαν από ένα διπλό πράκτορα τον Πολύκαρπο Νταλιάνη και συνελήφθησαν .Άλλοι εκτελέστηκαν και άλλοι φυλακίστηκαν..Η Ιουλία Μπίρμπα που είχε εμπνευστεί την συμμετοχή της στην Αντίσταση από  το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα τον Μάη του 1941 συνελήφθη, βασανίστηκε βάναυσα και εκτελέστηκε δια πελέκεως σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης μια και στην Ελλάδα δεν υπήρχε η υποδομή να εκτελεστεί με αυτόν τον….. ευφάνταστο από τους ΝΑΖΙ τρόπο. Εν ολίγοις καρατομήθηκε. Η ιστορία της, αν και δεν είναι ευρέως γνωστή όπως τόσες και τόσες ιστορίες απλών ανθρώπων που άκουσαν τη φωνή της συνείδησής τους και έδρασαν σαν ήρωες , με συγκινούσε πάντα. Στα βιβλία της ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία φυσικά δεν αναφέρεται. Και δεν είναι η μόνη . Συγκλονιστικά είναι τα γράμματά της από τη φυλακή:

Δεκέμβριος 1942
Αγαπητή Άννα, 
πολλές φορές με ρωτάνε εδώ στη φυλακή πώς βρήκα τη δύναμη εγώ, ένα άβγαλτο κορίτσι απ’ τη Σάμο ν’ ανακατευτώ στην Αντίσταση. Ούτε κι εγώ ξέρω να σου πω. Κάτι μέσα μου μ’ έτρωγε. Κάτι μου ’λεγε «Πρέπει να κάνεις κι εσύ κάτι. Το ζητάει η ώρα». Μπορεί να μ’ έβαλαν στα αίματα κι εκείνα τα παλικάρια που κατέβασαν τη γερμανική σημαία απ’ την Ακρόπολη τον Μάιο του ’41.[…]
[…] Φέρε μου μόνο καμιά κουβέρτα, γιατί κοιμάμαι πάνω στο τσιμέντο και καμιά φορά κρυώνω. Φέρε μου και λίγο μπληγούρι. Αν δεν υπάρχει μπληγούρι, φέρε μου ρεβίθια. Θυμάμαι συχνά το Κουκάκι και τα στενά του ανθισμένα δρομάκια. Θυμάμαι και τον Άι Νικόλα, εκείνο το πεζούλι που ακουμπούσα και κοίταζα το σπίτι με την πρασινάδα απέναντι. Έμοιαζε με το σπίτι μας στη Σάμο. Είναι παράξενο πόσα πράγματα θυμάται κανείς όταν κοιμάται πάνω στο τσιμέντο. Κουράγιο………………….
Υ.Γ1:   Αυτή ήταν η Ιουλία Μπίρμπα. Στον πατέρα μου χρωστάω πολλές τέτοιες ιστορίες που μας τις έλεγε πάντοτε με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και με την αγάπη  που έτρεφε στην λεβεντιά και στο φιλότιμο των ανθρώπων… Η ημέρα της γυναίκας λοιπόν, αν και κατόπιν εορτής, στην Ιουλία .
Υ.Γ2: Ο πατέρας μου ζει αλλά δεν λέει πια τις ιστορίες του. Δεν μπορεί λόγω της ασθένειάς του..Δεν τις θυμάται; Δεν είμαι σίγουρη αν αυτά ξεχνιούνται ποτέ. Εγώ όμως θα τις λέω στη θέση του.
                                                 ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ



Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.....ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ...ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ..



Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών- Λέσχη Ανάγνωσης/ εκδήλωση για την Ημέρα της Ποίησης
Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας <sfpatras@gmail.com>

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΤΡΩΝ                    8  Μαρτίου 2017
Ανθείας 214, 26332 Πάτρα τηλ. 2610 317147,
 6946800141

Αγαπητές, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών ξεκινά τη Λέσχη Ανάγνωσής του την Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017. Η συνάντησή μας θα πραγματοποιηθεί στο χώρο τέχνης Θρεττανελό (Μητρ. Παρθενίου 11, είναι ο δρόμος που περνά μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου και συνδέει την  Αγ. Νικολάου με την Κολοκοτρώνη) 6.00 το απόγευμα.
Η συνάδελφος Γιώτα Ξυλιά θα μας παρουσιάσει το βιβλίο του Δημοσθένη Παπαμάρκου Γκιακ και στη συνέχεια θα συζητήσουμε με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και γενικότερα για θέματα λογοτεχνίας και κοινωνικού προβληματισμού που θα ανακύψουν.
Συνάδελφοι, ακόμα και αν δεν έχουμε διαβάσει το βιβλίο θα είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σε ένα φιλικό περιβάλλον.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης την εκδήλωση  του Συνδέσμου μας για την Ημέρα της Ποίησης, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, με τίτλο« Γιατί  η Ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή. . . Διαβάζουμε και τραγουδάμε ποίηση» στην οποία φιλόλογοι, αλλά και φίλοι των φιλολόγων,  θα διαβάσουμε ποιήματα και θα ακούσουμε μελοποιημένη ποίηση. Περιμένουμε τη συμμετοχή σας στο mail του Συνδέσμου για να μας διαβάσετε το αγαπημένο σας ποίημα. Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε το χώρο και τον ακριβή χρόνο της εκδήλωσης.

Παρακαλούμε οι κ. κ. Διευθυντές/τριες να ενημερώσουν τις/τους συναδέλφους.
Σας ευχαριστούμε.
Εκ μέρους του Δ. Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών

 Μαρία Ψάχου