Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΞΑΝΑΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ!!!!



ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ Η ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ

Την Παρασκευή έζησα μια σπουδαία έκπληξη. Προσκεκλημένος της αγαπητής κυρίας Μαρίας Φούκα, καθηγήτριας του 2ου Γυμνασίου Πατρών, η οποία εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στο βιβλίο «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν», παρουσίασε σε μια κατάμεστη αίθουσα την εξαιρετική δουλειά της. Μας άφησε όλους άφωνους! Αντί να σκηνοθετήσει κατ’ αποκλειστικότητα τον Φερεϋντούν, κάτι που για μένα θα ήταν κοινότοπο, είχε την ευφυή σκέψη και αναντίρρητα την σκηνοθετική και διασκευαστική ικανότητα, να αποστασιοποιηθεί από το συμβάν του ταξιδιού του Φερευντούν και να μας εισάγει εις το προαιώνιο γεγονός του πολέμου. Τι σπουδαία έμπνευση! Αυτή είναι η πλέον ευτυχής συγκυρία για έναν συγγραφέα: το έργο του να δίνει το έναυσμα για να προχωρήσει η ιστορία πιο πέρα, απ’ τις σελίδες ενός παραμυθιού ή μιας πραγματικής υπόθεσης. Έτσι εξελίσσεται η ζωή, η σκέψη, η τέχνη, ο πολιτισμός! Όταν αντί της μιμήσεως προβάλλεται η καινοτομία και το ρηξικέλευθο πνεύμα!

Κατ’ αυτό τον τρόπο το συμβάν ενός ανθρώπου καθίσταται γεγονός παγκόσμιο. Αυτό έπραξε η κυρία Φούκα, όταν οι μαθητές της, με τη συνοδεία μουσικής που παρήγαν τα δάχτυλα στο πιάνο ενός ταλαντούχου πιανίστα μαθητή, μας έδωσε να αντιληφθούμε «τι εστί πόλεμος». Σπάνια σύλληψη και την συγχαίρω που κατόρθωσε να υποδαυλίσει υψηλά συναισθήματα στο κοινό, μέσω και του τρωικού πολέμου!
Η Ελένη του Ευριπίδη είχε την τιμητική της, όπως και μια σειρά άλλα σπουδαία πολεμικά γεγονότα της ιστορίας φώλιασαν στο μυαλό μας παρακολουθώντας την ευρηματική της αντίληψη. Την ώρα που παρακολουθούσα το έργο η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Κατερίνα Βαρδακαστάνη η οποία με συνόδεψε στην Πάτρα, έσκυψε στ’ αυτί και μου είπε: «Κατάλαβες τι σπουδαία δουλειά έχουν κάνει οι άνθρωποι; Εδώ δεν βλέπουμε το ταξίδι του Φερεϋντούν σε μια λαστιχένια βάρκα, αλλά το ταξίδι του πολέμου στο διάβα του χρόνου. Αυτό είναι επαγγελματική δουλειά και χειρισμός. Συγχαρητήρια».

Πραγματικά έφυγα συγκινημένος, από τη φιλοξενία, την τιμή και την αγάπη της κυρίας Φούκα των μαθητών και των όλων συντελεστών.
Ιδιαίτερη στιγμή για μένα υπήρξε η ανάγνωση του γράμματος μια μικρής Κενυάτισσας, από μια μαθήτρια. Ειλικρινά αν ξανάγραφα το βιβλίο μου, αντί της λευκής σελίδας που αφήνει στο τέλος ο Φερευντούν, θα έκλεινα με το γράμμα αυτό.

Ευχαριστώ από καρδιάς την Διεύθυνση του Γυμνασίου, την κυρία Μαρία Φούκα για την διασκευή, τη σκηνοθεσία και την πρόσκληση, καθώς και τις κυρίες Οικονόμου Παναγιώτα, Λοτσάρη Αγγελική και όλους του συντελεστές.

Κυρίως όμως τους μαθητές που με κατασυγκίνησαν.
Πλέον το 2ο Γυμνάσιο Πατρών εντάχθηκε στο καλύτερο σημείο της καρδιάς μου.

Όσο για τον φίλο μου Φερεϋντούν, σίγουρα θα είναι ευτυχισμένος για όσα είδε επί διήμερο στο 2ο Γυμνάσιο της Πάτρας.
Την αγάπη μου σε όλους σας…

Με τιμή
Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

ΥΓ
Κοινοποίηση:
2ο Γυμνάσιο Πατρών
Συντελεστές παράστασης
Μαθητές
Ιστοσελίδα κυρίας Μαρίας Φούκα
Μέσα ενημέρωσης Πατρών και όπου αλλού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου