Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ..



ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Σαν σήμερα 10 Μάρτη του 1925 γεννήθηκε ο Μ.Αναγνωστάκης..

Τώρα εἶναι ἁπλὸς θεατὴς
Ἀσήμαντος ἀνθρωπάκος μέσα στὸ πλῆθος
Τώρα πιὰ δὲ χειροκροτεῖ δὲ χειροκροτεῖται
Ξένος περιφέρεται στῶν ὁδῶν τὸ κάλεσμα-
Ἔρχονται ἀπὸ μακριὰ οἱ νέοι σαλπιγκτὲς
Τῶν ἐπίλεκτων κλάσεων τοῦ μέλλοντος
Οἱ κραυγὲς τοὺς γκρεμίζουν τὰ σαθρὰ τείχη
Τήκουν τὴ λάσπη σὲ φωτεινοὺς ρύακες
Ἔρχονται οἱ ἁγνοί, οἱ ἀνυπόκριτοι.
Οἱ βιαστές, οἱ ἀμέτοχοι, οἱ παρθένοι.
Οἱ πονηροὶ συνδαιτυμόνες, οἱ ἀθῶοι
Οἱ ληξίαρχοι τῶν ἡμερῶν μας
Ἔρχεται τὸ μεγάλο παρανάλωμα
Μέσα στοὺς πίδακες τῶν πρόσχαρων νερῶν.
Ἔρχονται οἱ τελευταῖες προδιαγραφές
Μὰ τώρα αὐτὸς εἶναι ἁπλὸς θεατὴς
Ἀνώνυμος ἀνθρωπάκος μέσα στὸ πλῆθος
Μὲ τὰ χέρια στὸ στῆθος σὰν ἕτοιμος νεκρὸς
Τώρα πιὰ δὲ χειροκροτεῖ δὲ χειροκροτεῖται.
(Νὰ ξέρεις πάντα τὸ πότε καὶ τὸ πῶς)


Υ.Γ: Είμαστε απλοί θεατές. Τα παιδιά μας φυλάνε τα σύνορα μέσα στα δακρυγόνα που πετάει ο Ερντογάν και η Ευρώπη νίπτει τας χείρας της και ουδεμία σχέση έχει με το θέμα. Άνθρωποι πρόσφυγες των πολέμων και της φτώχειας μετανάστες στοιβαγμένοι ανάμεσα σε δυο Σύνορα. Ανεπιθύμητοι. Με τις ευλογίες όλων μας η περιφρόνηση και η πιθανή εξόντωσή τους. Τα παιδιά μας εξακολουθούν να φυλάνε τα Σύνορα. Η γαλανόλευκη που έδωσε αιματηρούς αγώνες εναντίον του φασισμού  στα χέρια των απανταχού Ευρωπαίων Ακροδεξιών που θα εύχονταν θαλάμους αερίων για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αν πάρεις θέση εναντίον των πολιτικών παιχνιδιών τους και δεν είσαι έτσι απλά Τουρκοφάγος θεωρείσαι εθνικός μειοδότης. Σημεία των καιρών; Όχι βέβαια. Έχουμε ξαναδεί το έργο. Στην Ελλάδα, η εθνικοφροσύνη έχει δεξιό και μόνο προσανατολισμό. Αδύνατο να αγαπάς την πατρίδα σου και ταυτόχρονα να έχεις τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες για  πολιτικούς χειρισμούς που την εκθέτουν και την καθιστούν πιόνι. Τα παιδιά μας, οι απλοί φαντάροι , εξακολουθούν να φυλάνε τα σύνορα.  Δομές προσφύγων στα νησιά γίνονται παρανάλωμα του πυρός  από φασίστες ενώ κάποιοι τις παρομοιάζουν με ηλιοβασίλεμα. Τα παιδιά μας με πίστη και αγάπη για την πατρίδα συνεχίζουν να φυλάνε τα σύνορα. Τους δείχνουν τους εχθρούς με το δάκτυλο. Είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες των πολέμων και της φτώχειας αντίστοιχα. Που όμως δεν είναι διαπιστωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. Οι διαπιστωμένοι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν σκοτωθεί ή πνιγεί ή ..

Τα παγκόσμια  χρηματιστήρια πενθούν από την εξάπλωση του κορωνοϊού.. Εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας έχοντας αδειάσει τα σουπερμάρκετ  με το τηλεκοντρόλ της παραπληροφόρησης στο χέρι  δεν κατανοούμε γιατί  η απελπισία , η φτώχεια και ο φόβος κάνει τους ανθρώπους έτοιμους για όλα. Τα παιδιά μας εξακολουθούν με την ίδια πίστη να φυλάνε τα σύνορα μέσα στα δακρυγόνα. Θα τους πουν πως η Μέρκελ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλωσε τον Ερντογάν..Του τράβηξαν το αυτί  και του είπαν να κρατήσει 4.000.000 πρόσφυγες μακριά από την  Ευρώπη. Κανένας λόγος για τους πρόσφυγες που δημιούργησε ο ίδιος κάνοντας εισβολή στην Συρία. Κανένας λόγος για τους πολέμους στην Μέση Ανατολή τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια. Κανένας λόγος για την υποχρέωση που έχει η Δύση να στηρίξει οικονομικά τις εμπόλεμες χώρες για να γίνουν βιώσιμες για τους κατοίκους τους.. Ο δημοσιογραφικός κόσμος με ελάχιστες εξαιρέσεις σε διατεταγμένη υπηρεσία πανηγυρίζουν και χειροκροτούν την καλή Ευρώπη..Που επιτέλους δέχτηκε να φιλοξενήσει μερικές  εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων. Το έκανε μετά από την βόλτα των Θεσμών στα Ελληνικά Σύνορα. Για ξεκάρφωμα. Τα παιδιά μας, με ενθουσιασμό και αγάπη για την πατρίδα εξακολουθούν να φυλάνε τα Σύνορα. Προσεύχομαι γι αυτά .Στο όνομα του Θεού που δεν κάνει διακρίσεις σε λαούς , φυλές και χρώματα. Στο όνομα του Θεού που δεν χωράει σε μικρόψυχους και κοντόφθαλμους ανθρώπους. Στο όνομα του Θεού που δεν είναι ιδιοκτησία κανενός..
                                                                        ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ
Y.Γ2: Γνωρίζω καλά ότι στεναχωρώ κάποιους καλούς φίλους γιατί επιμένω να μην συμφωνώ με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες όχι μόνο από τον Ερντογάν αλλά και από την Ευρώπη με την σύμπραξη και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Δεν είναι ότι δεν αγαπώ την πατρίδα μου. Είναι ότι πιστεύω ότι αν δεν υπάρξει μια βιώσιμη λύση για όλους αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους δεν πρόκειται να αισθανθούμε ποτέ ασφάλεια στα σύνορά μας. Και αυτοί που θα την πληρώνουν είναι τα παιδιά μας  που θα εξακολουθούν με πίστη και αγάπη να φυλάνε τα σύνορα της πατρίδας τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου