Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ...



 ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ:: ΤΟΥ ΒΙΛΧΕΜ ΡΑΙΧ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ:

Γι αυτό σε φοβάμαι , Ανθρωπάκο, σε φοβάμαι θανάσιμα..Γιατί το μέλλον της Ανθρωπότητας εξαρτάται από σένα. Σε φοβάμαι γιατί από πουθενά δε δραπετεύεις τόσο όσο από τον εαυτό σου. Είσαι άρρωστος, άρρωστος πολύ , Ανθρωπάκο..Δεν φταις εσύ..Σε βαρύνει όμως της γιατρειάς σου η ευθύνη. Θα χες από καιρό αποτινάξει τις αλυσίδες σου αν δεν είχες ανεχτεί την καταπίεση κι αν δεν την είχες με τις πράξεις σου υποστηρίξει. Καμιά αστυνομική δύναμη δεν θα ήταν ικανή να σε καταπιέσει αν είχες μόνο μια σταγόνα αυτοεκτίμηση, αν είχες βαθειά κατανοήσει ότι χωρίς εσένα η ζωή δε θα συνεχιζόταν ούτε για μια ώρα..Ο ‘’απελευθερωτής σου ‘’στο είπε αυτό, Ανθρωπάκο; Όχι! Σε ονόμασε μόνο ‘’’Προλετάριο του Κόσμου’’ αλλά δε σου είπε  ότι εσύ, μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για τη ζωή σου –αντί να σαι  υπεύθυνος «δια την τιμήν του πατρίου εδάφους» !

Οφείλεις πια να αντιληφθείς ότι εσύ έφτιαξες τ΄ ανθρωπάκια σου, τους δυνάστες τους δικούς σου, ότι εσύ φόρεσες στους πραγματικά μεγάλους το αγκαθωτό στεφάνι του μάρτυρα. Τους σταύρωσες  και τους  δολοφὀνησες  και τους ανάγκασες να πεθάνουν από πείνα. Δεν τους σκέφτηκες καν , ούτε υπολόγισες τους μόχθους τους για σένα. Ιδέα  δεν έχεις σε ποιους χρωστάς ό,τι απολαμβάνεις στη ζωή..

Λες « προτού σε εμπιστευτώ , θέλω να μάθω τη φιλοσοφία σου για τη ζωή». Όταν  ακούσεις τη φιλοσοφία μου για τη ζωή , θα τρέξεις στον εισαγγελέα της περιφερείας σου , ή στην Επιτροπή κατά των αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων ή στο Εφ-- Μπι—Άι , τη Κα-Γκε –Μπε ή στον Κίτρινο Τύπο ή στην Κου –Κλουξ –Κλαν ή στους ηγέτες των Προλεταρίων του Κόσμου, ή τελικά απλώς θα τρέξεις.

Δεν είμαι ούτε Κόκκινος, ούτε Μαύρος, ούτε Λευκός, ούτε Κίτρινος.

Δεν είμαι ούτε Χριστιανός ή Εβραίος ,Μωαμεθανός ή Μορμόνος, Πολύγαμος, Ομοφυλόφιλος,  Αναρχικός ή Μποξέρ…

Αγκαλιάζω τη γυναίκα μου γιατί την αγαπώ και την ποθώ και όχι γιατί συμβαίνει να έχω άδεια γάμου ή γιατί είμαι ερωτικά πεινασμένος.

Τα παιδιά δεν  τα δέρνω ούτε σκοτώνω λαγούς ή ελάφια. Μα είμαι καλός σκοπευτής και πετυχαίνω το στόχο.

Δεν παίζω μπριτζ και δεν δίνω πάρτυ με σκοπό να διαδώσω τις θεωρίες μου. Αν οι διδασκαλίες μου είναι σωστές θα διαδοθούν από μόνες τους.

Δεν υποβάλλω την εργασία μου σε κανένα αξιωματούχο του Υπουργείου Υγιεινής, εκτός αν εκείνος κατέχει το θέμα καλύτερα από μένα. Κι εγώ θα ορίσω ποιος έχει πλήρη γνώση της ανακάλυψής μου και των πολύπλοκων μηχανισμών της .

Αυστηρά μελετώ κάθε νόμο όταν έχει κάποιο νόημα αλλά τον πολεμώ όταν είναι άχρηστος ή ανόητος.( Δεν τρέχω στον εισαγγελέα της Περιφέρειας , Ανθρωπάκο, γιατί κι εκείνος το ίδιο κάνει αν είναι σωστό , έντιμο άτομο)

Θέλω τα παιδιά και οι έφηβοι να ζουν τη σωματική τους ευτυχία στον έρωτα και να την απολαμβάνουν χωρίς κίνδυνο.

Δεν πιστεύω ότι για να είσαι θρήσκος , σύμφωνα με την καλή και γνήσια σημασία της λέξης , πρέπει να καταστρέψεις την ερωτική σου ζωή , να γίνεις αλύγιστος και ζαρωμένος στην ψυχή και σώμα.

Ξέρω πως ό,τι ονομάζεις Θεό πραγματικά υπάρχει αλλά με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που νομίζεις: σαν μια πρωτεϊκή κοσμική ενέργεια μέσα στο σύμπαν, σαν τον έρωτα στο κορμί σου , σαν την τιμιότητα και το αίσθημα της φύσης που νιώθεις μέσα σου και γύρω σου..
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Σε φοβάμαι απελπιστικά ,Ανθρωπάκο..Φέρνεις τους πραγματικά μεγάλους ανθρώπους ως το σημείο να σε περιφρονήσουν. Τους κάνεις με τη μικρότητά σου να πονούν και να αποσύρονται , να σε αποφεύγουν, και το χειρότερο, να αρχίσουν να σε λυπούνται……
……………………………………………………………………………………………………………………………….Γιατί ο άνθρωπος ο μεγάλος , αντίθετα από σένα , στόχο του στη ζωή δεν βάζει τον πλούτο , ούτε μια επιτυχημένη αποκατάσταση της κόρης του , ούτε πολιτική σταδιοδρομία , ούτε τίποτα ακαδημαϊκούς τίτλους ή την απόκτηση του βραβείου Νόμπελ. Επειδή λοιπόν δεν είναι σαν εσένα  τον αποκαλείς «ιδιοφυία » ή «ομοφυλόφιλο» Εκείνος από την άλλη μεριά πρόθυμα δηλώνει ότι κάθε άλλο παρά ιδιοφυία είναι .Πως δεν είναι παρά ένα πλάσμα απλό .Τον ονομάζεις φυγόκοσμο , γιατί προτιμάει να μένει μόνος του με τις σκέψεις του , γιατί προτιμάει να κλείνεται στο εργαστήριό του και να επιδίδεται σε διάφορες έρευνες παρά να συμμετέχει στις κενές και ανόητες συναναστροφές σου …
………………………………………………………………………………………………………………………………Δεν έχεις κανένα αισθητήριο όργανο για να διακρίνει τον πραγματικά μεγάλο άνθρωπο .Ο τρόπος της ύπαρξής του , τα βάσανά του , οι πόθοι του, η οργή του, ο αγώνας του για σένα , σου είναι ολότελα άγνωστα..Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι υπάρχουν άντρες και γυναίκες που δε θέλουν να σε καταπιέσουν ή να σε εκμεταλλευτούν , και που πραγματικά σε θέλουν ελεύθερο , ακέραιο, τίμιο. Δε σου αρέσουν αυτοί οι άντρες και αυτές οι γυναίκες γιατί είναι ξένοι με σένα..Είναι απλοί και τους διακρίνει η ευθύτητα. Σε αυτούς η αλήθεια είναι ό,τι σε σένα η τακτική..Σε κοιτάζουν εξεταστικά χωρίς χλευασμό , σε κοιτάζουν με πόνο για σένα  για την ανθρώπινη μοίρα. Αλλά εσύ με το διεισδυτικό τους βλέμμα υποψιάζεσαι κίνδυνο. Τους επευφημείς ,Ανθρωπάκο, μόνο όταν πολλοί άλλοι Ανθρωπάκοι σου λένε πως αυτοί οι μεγάλοι άνθρωποι είναι μεγάλοι. Φοβάσαι τον άνθρωπο τον μεγάλο , φοβάσαι το βύθισμά του στις ρίζες της ζωής, την αγάπη του για τη ζωή. Ο μεγάλος άνθρωπος σε αγαπάει απλά όπως θα αγαπούσε ένα ζώο , ένα πλάσμα ζωντανό. Δε θέλει να σε βλέπει να υποφέρεις όπως υποφέρεις χιλιάδες χρόνια. Δε θέλει να σε ακούει να μωρολογείς , όπως  μωρολογείς χιλιάδες χρόνια. Δε θέλει να σε βλέπει υποζύγιο , γιατί αγαπάει τη ζωή και θα θελε να τη δει χωρίς βάσανα και εξευτελισμούς.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Έχοντας οδηγήσει το μεγάλο άνθρωπο στη μοναξιά, ξεχνάς τι του έκανες .Όλα όσα έκανες είναι να αρθρώσεις κι άλλες ανοησίες , να διαπράξεις κι άλλες μικρότητες , να καταφέρεις κι άλλα βαθύτατα πλήγματα. Ξεχνάς..Όμως μέσα στη φύση του μεγάλου ανθρώπου είναι να μη λησμονεί., ούτε να εκδικείται. Αντίθετα προσπαθεί να καταλάβει γιατί ενεργείς με τόση ευτέλεια. …………………………………………………………………………………………………………………………….
Θα θελε να γνωρίζει τα κίνητρα που σε αναγκάζουν να κηλιδώνεις την ή τον σύντροφο της ζωής σου επειδή σε έχει απογοητεύσει , να βασανίζεις το παιδί σου γιατί δεν ευχαρίστησε ένα φαύλο γείτονά σου, να περιφρονείς έναν άνθρωπο καλό και να τον εκμεταλλεύεσαι .Να παίρνεις όταν σου δίνουν και να δίνεις όταν αναγκάζεσαι να το κάνεις, αλλά ποτέ να μη δίνεις όταν σου δίνουν κάτι από αγάπη. Να δίνεις άλλη μια κλωτσιά στον συνάνθρωπό σου που βρίσκεται κάτω ή που έτοιμος είναι να πέσει. Να ψεύδεσαι εκεί όπου χρειάζεται η αλήθεια και πάντα να διώκεις την αλήθεια αντί για το ψέμα..Πάντοτε βρίσκεσαι από τη μεριά του δημοσίου κατήγορου Ανθρωπάκο….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
(((Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω μια βδομάδα..Το βιβλίο όμως  υπάρχει  και όποιος φίλος δεν το έχει διαβάσει μπορεί να το κάνει..Εγώ θα επανέλθω εννοείται  και με άλλα αποσπάσματα Προς το παρόν ένα σχόλιο στο υστερόγραφο….)))

Υ.Γ:

Ο Βίλχεμ Ράιχ υπήρξε προσωπικότητα αμφιλεγόμενη ὀσο λίγες..Αιρετικός, ενθουσιώδης, ειλικρινής, καυστικός  και τρυφερός μαζί, δονείται ολόκληρος από μια έντονη διάθεση αυτοκριτικής και κριτικής του Ανθρωπάκου που έχουμε όλοι μέσα μας. Έζησε την εποχή της ανόδου του Ναζισμού στην Γερμανία την οποία και εγκατέλειψε ακριβώς γι αυτό..Είδε με τα μάτια του χιλιάδες ανθρώπους να μετατρέπονται σε χειροκροτητές ολοκληρωτικών καθεστώτων και ιδεών και να αποτελούν το άλλοθι των ηγετών τους για παντός είδους εγκλήματα..Ένιωσε απέχθεια για τον Ανθρωπάκο που με την αδιαφορία του δολοφονεί, περιθωριοποιεί, στιγματίζει και βασανίζει ανθρώπους που έχουν διαφορετική θρησκεία, άποψη, πνευματικό και σωματικό αποτύπωμα .

Αναρωτιέμαι πόσο έχει αλλάξει αυτή η πραγματικότητα. Πόσο  έχουμε τιθασεύσει αυτόν τον Ανθρωπάκο που μόνο τα πρόστιμα τον σταματούν να μην παρανομεί  και να προστατεύει το δημόσιο αγαθό..Από την άλλη πόσο έχουμε απαλλαγεί από αυτούς που κολακεύουν τέτοιες ποταπές συμπεριφορές Ανθρωπάκων, πολιτικούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς, διανοούμενους, δασκάλους που φοβούνται να διαφωνήσουν μαζί τους μόνο και μόνο για να τους είναι αρεστοί και παράλληλα να τους έχουν  πειθήνια όργανα στα  ματαιόδοξα σχέδιά τους..

Εποχή καραντίνας και ο Ανθρωπάκος είναι εδώ χέρι χέρι με ηγέτες ανάλογους του ύψους του. Σύσσωμα τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τον Ανθρωπάκο που σέβεται τους περιορισμούς και τα μέτρα της καραντίνας όχι γιατί έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα και τη σημασία τους αλλά γιατί δεν μπορεί να παρανομήσει αφού θα το πληρώσει ακριβά… Δημοσιογράφοι της πρώτης γραμμής μας εμπαίζουν από το πρωί ως το βράδυ με κολακείες απύθμενου βάθους  και πλάτους ενώ το μόνο ζητούμενο είναι να κατανοηθεί ότι η καραντίνα ήταν αναγκαία γιατί ως χώρα διαθέταμε ένα σαθρό και πολλαπλώς χτυπημένο από την κρίση Εθνικό Σύστημα Υγείας που ο μοναδικός τρόπος να αντέξει ήταν να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας. Ανθρωπάκοι παντός είδους και διαμετρήματος χαζολογούν, φλυαρούν και διαλαλούν επιτυχημένο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων σε μια χώρα που ο Θεός μας σώζει και μόνο…(Δεν υποτιμώ τους γιατρούς..Καθόλου..Από αυτούς την έχω ακούσει την ατάκα όταν μου μιλούσαν για τις πολλαπλές ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων)

Άκου Ανθρωπάκο!! Τίτλος επίκαιρος..Μας τρυπά το μυαλό και την καρδιά, μας απογυμνώνει από τα δοξαστικά των καναλιών σύσσωμων των δελτίων ειδήσεων και μας αφήνει εκτεθειμένους στην μόνη δυνατή ελευθερία και δικαιοσύνη που μπορεί να μην είναι τυφλή..Στη συνείδησή μας..Να πράττουμε αυτό που κάθε φορά θεωρούμε σωστό , ακόμα κι αν μας φτύσουν, μας απορρίψουν, μας στιγματίσουν, μας απομονώσουν..Είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει ο Ανθρωπάκος μέσα μας ξανά Άνθρωπος…..
                                                                  
                                                                                    ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ



2 σχόλια: