Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ROB RIEMEN Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ....




Στην δοκιμιακή του μελέτη με τίτλο –Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ- ο συγγραφέας RΟΒ RΙΕΜΕΝ μελετά την ιστορική διαδρομή του Φασισμού στην Ευρώπη ως φαινόμενο που επανέρχεται σήμερα πάνω στις ράγες των ίδιων αιτίων που πρωτοεμφανίστηκε. Οικονομική κρίση και κρίση αξιών, Ξενοφοβία , Φτώχεια, Ανεργία και τέλος Ανικανότητα του Πολιτικού Συστήματος να επιλύσει είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά τα ζωτικά προβλήματα των ανθρώπων για αξιοπρεπή διαβίωση. Η γραφή του λιτή και εύστοχη με πλούσιο ιστορικό υλικό παρόλη την μικρή έκταση του βιβλίου- μόλις 96 σελίδες – δίνει το στίγμα του Φασισμού που κανείς δεν τον παραδέχεται ότι υπάρχει μέχρι να δει τα πρώτα θύματα με τα μάτια του. Τότε όμως είναι συνήθως  πολύ αργά . Εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι το τέλος του βιβλίου. Ο ROB RIEMEN λοιπόν αναφέρει ότι ο Αλμπέρ Καμύ, ο σπουδαίος αυτός φιλόσοφος και συγγραφέας, τέσσερα χρόνια μετά την<< Πανούκλα>> δημοσίευσε το σπουδαιότερο δοκίμιό του, ο επαναστατημένος άνθρωπος,με το οποίο προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ακριβώς στην Ευρώπη – στη Χιτλερική Γερμανία και όχι μόνο- μπόρεσε να συμβεί μια τέτοια αποκτήνωση. Πώς  μπόρεσαν δηλαδή πολίτες καλλιεργημένοι με πλήρη επίγνωση και συναίσθηση να καταστρέψουν τα θεμέλια των ιδανικών του πολιτισμού μας. Και ο Καμύ απαντά:<< Οι λαοί της Ευρώπης δεν πιστεύουν πια , δεν πιστεύουν στον κόσμο και στην ανθρωπότητα. Το μυστικό της Ευρώπης είναι πως δεν αγαπάει τη ζωή πια>> Και ο συγγραφέας καταλήγει πως μόνο όταν αξίες όπως η αγάπη, η καλοσύνη, η αλήθεια , η ομορφιά, η φιλία, η δικαιοσύνη , η συμπόνια  και η σοφία επικρατήσουν, τότε μόνο θα μπορέσουμε να γίνουμε ανθεκτικοί στον θανατηφόρο βάκιλο που λέγεται φασισμός. Το βιβλίο το προτείνω σε όλους. Και το αντιπαραβάλω με το παρακάτω κείμενο που είναι παρμένο από το διαδίκτυο:

Το λένε πλέον ξεκάθαρα και το έχουν αποφασίσει. Οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου  του Νέου Ικονίου Περάματος δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους. Η απόφαση αυτή,  που δυναμιτίζει την κατάσταση, ήρθε μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε το βράδυ της Τετάρτης .


Γονείς που δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους, ήρθαν στα χέρια με άλλους γονείς και αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς, όπως "ξεφτίλες".

Από την αρχή της συνεδρίασης η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Κόκκινο «πανί» ήταν ο δήμαρχος, Γιάννης Λαγουδάκης που στην αρχή της συνεδρίασης καταδίκασε την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο σχολείο. Γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα του ακροατηρίου.
Μια γυναίκα που πήρε το λόγο, μίλησε για "τζιχάντ", προκαλώντας την έκρηξη του δημάρχου.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κοράνι αναφέρει πως σκοτώνοντας έναν αλλόθρησκο, ερχόμαστε πιο κοντά στον Μωάμεθ», είπε μια κυρία.

«Αναγγελίες μίσους ή προσωπικές απόψεις σε αυτό το Δ.Σ δεν χωράνε», φώναζε από την πλευρά του ο Δήμαρχος.

Στη συνέλευση συμμετείχε και η επικεφαλής γιατρός της δομής του Σχιστού, ώστε να καθησυχάσει τους γονείς.«Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε υπέρ του δέοντος καλυμμένοι υγειονομικά σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες» , είπε η γιατρός.

Υ.Γ:  Ο Φασισμός υπάρχει γύρω μας ,Ακόμα και μέσα μας .Ό,τι θεωρούμε διαφορετικό το φοβόμαστε και το περιθωριοποιούμε. Ως άλλοθι χρησιμοποιούμε  ακριβώς  τους φόβους και τις ενοχές μας.  Βολευόμαστε να πιστεύουμε πως είμαστε καλοί άνθρωποι που απλώς θέλουμε να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Βιαζόμαστε να δηλώσουμε ότι δεν επηρεαζόμαστε από κόμματα και ακραίες φωνές. Διεκδικούμε με πάθος την ακρότητα της δικής μας.  Μα είναι παιδιά, προσφυγόπουλα, ήρθαν λόγω των πολέμων στις πατρίδες τους…. Κλείνουμε τα αυτιά μας. Δεν θέλουμε να ακούσουμε. Και σιγά σιγά ο φασισμός ως αντίληψη που γκετοποιεί και καταδικάζει τους κάθε φορά στοχοποιημένους πολίτες είναι εδώ …..
                                                                    ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου