Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ!!!


Ζούμε τη ζωή μας σε περίληψη. Δεν αναλύουμε αυτά που μας συμβαίνουν. Αποφεύγουμε , λέμε , τα επουσιώδη. Τα ουσιώδη μας ξεφεύγουν πάντως. Ίσως γιατί το νόημα βρίσκεται στις μικρές γωνιές των λέξεων που εξοβελίζονται συνήθως. Βάζουμε λάθος πλαγιότιτλους στις μέρες, στους ανθρώπους. Ταμπέλες άχρηστες. Έτσι μιλάμε γενικά κι αόριστα για κακές μέρες, κακούς φίλους, καλές κουβέντες. Δε μετράμε ποτέ μια λεπτομέρεια , μια λιακάδα, ένα χαμόγελο, ένα στίχο. Βάζουμε πάντοτε τις λάθος διαρθρωτικές  λέξεις στις παρέες. Τι μας ενώνει; Το συμφέρον, η κοινή αγωνία για επιβίωση. Και ακόμα ακόμα η απαίτηση από τα πράγματα να τα προφτάσουμε μέσα σε προκαθορισμένους χρόνους. Λέξη κλειδί:η ανάγκη. Έτσι μας λείπει η συνοχή, η ευλογημένη σύμπνοια. Η αγάπη. Αντιγράφουμε αυτούσιες τις ενοχές των άλλων. Τις σκέψεις, τα όνειρα , τις πληγές. Κι αν κάποτε τολμήσουμε να πάμε με δικό μας βήμα, το χάνουμε στο δρόμο. Καταργούμε την έμφαση στα πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή, τον υποτακτικό το λόγο. Είμαστε η κύρια πρόταση και οι δευτερεύουσες προτάσεις δεν χωράνε. Πολλές οι λέξεις. Ξεπερνάμε το όριο που μας ζητείται. Γιατί να πούμε καλημέρα αν δεν χρειάζεται; Αν δεν έχουμε κάτι να κερδίσουμε από δυο λέξεις παραπάνω; Αποφεύγουμε τις ερωτήσεις και προτιμάμε τις προτάσεις κρίσεως. Που σπάνια φανερώνουν κάποια κρίση. Ίσως γιατί το νόημα πάντοτε βρίσκεται στο πως θα ρωτήσεις κάτι και όχι στην ίδια την απάντηση. Που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο λάθους. Παραλείπουμε τα παραδείγματα, τις συγκρίσεις, τις αναλογίες. Δεν μας συμφέρουν, έτσι περιληπτικά ,όπως αποφασίσαμε, να ζούμε. Συμπτύσσουμε τα νοήματα στις πράξεις. Βιαζόμαστε να πούμε τέλος. Συμπερασματικά καταλήγουμε σε λάθος συμπέρασμα. Το επίμαχο θέμα έχει χαθεί. Η ζωή έχει τελειώσει.
                                               
                                            ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ

Y.Γ: Κάποιοι , όχι πολλοί, συνήθως με ρωτάνε γιατί γράφω. Απαντώ. Γιατί ποτέ δεν μου άρεσαν οι περιλήψεις. Αγαπώ την ανάλυση. Την άλλη όψη των πραγμάτων.






Υ.Γ2: Η Μισέλ Ομπάμα με χρυσό φόρεμα 12.000 δολαρίων στον τελευταίο χορό στον Λευκό οίκο, ως Κυρία του Κυρίου....Πολύ περιληπτικά , σχεδόν λακωνικά, πόσα παιδιά φτωχά θα έτρωγαν από το φόρεμά της;;;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου