Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ο ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ.. ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ΕΛΜΕ ΑΧΑΙΑΣ...



Ο Βυσσινόκηπος είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για ερασιτέχνες. Απαιτεί ψυχή. Όχι τόσο στην απόδοση των ιδιαίτερα σύνθετων ρόλων από τους ηθοποιούς, όσο στην δημιουργία μιας ατμόσφαιρας θλιβερής παρακμής που όμως δεν πρέπει να σε καταπιεί αλλά να σου αφήσει μια ραγάδα φωτός από κάπου μακριά ..στο μέλλον. Ο Τσέχωφ που απλά θεωρούσε την συγγραφή θεατρικών έργων μια ευχάριστη ασχολία, με το κύκνειο άσμα του, τον Βυσσινόκηπό του, έκανε ακριβώς αυτό. Μας είπε ότι το κάθε θλιβερό τέλος είναι μια καινούργια αρχή. Φτάνει να έχεις τη δύναμη και την υπομονή να την δημιουργήσεις και όχι απλά να την περιμένεις. Αν δεν την έχεις ,κακό του κεφαλιού σου. Η ζωή δεν περιμένει. Με πολλή συγκίνηση διαπίστωσα ως θεατής  ότι η παράσταση των συναδέλφων  σε σκηνοθεσία του ακούραστου Φώτη Λάζαρη κατάφεραν να μας μεταδώσουν το μήνυμα και τη μαγεία του. Με θεατρική αξιοπρέπεια και ήθος , με λιτή αλλά μεστή εσωστρέφεια και πολύ ανθρώπινη εξωστρέφεια αισθημάτων και χαρακτήρων μας αιφνιδίασαν με την τόσο σοφή και απόλυτα ψυχολογημένη εξισορρόπηση του σωστού και του λάθους, του υγιούς και του βλαβερού, του συνετού και του ανισόρροπου, του παλιού και του καινούργιου που πήρε σάρκα και οστά πάνω στη φιλόξενη σκηνή του 9ου ΕΠΑΛ ΠΑΤΡΑΣ. Η μουσική και τα τραγούδια υπέροχα ..Όλοι οι συνάδελφοι έπαιξαν εξαιρετικά ..Κάποιοι ήταν πραγματική αποκάλυψη!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΌΛΟΥΣ.

Πριν κλείσω,  θα ήθελα να σας θυμίσω κάτι από την ζωή του συγγραφέα του Βυσσινόκηπου.

Την άνοιξη του 1904, ο Τσέχωφ αρρώστησε βαριά, ενώ ταξίδευε στο Badenweiler της Γερμανίας. Μέρα με τη μέρα, η κατάσταση χειροτέρευε και όλα έδειχναν πως δεν θα ανάρρωνε. Η σύζυγός του, Όλγα, περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του το βράδυ της 15ης Ιουλίου 1904:
«Ξύπνησε και δεν μπορούσε να αναπνεύσει κανονικά. Ο γιατρός μου είπε να του δώσω ένα ποτήρι σαμπάνια. Ο Τσέχωφ ήπιε μια γουλιά και είπε στα γερμανικά: «Πεθαίνω». Και χαμογέλασε. Γλυκά, όπως πάντα. Και είπε ότι δεν είχε πιει σαμπάνια για πολλά χρόνια. Τελείωσε το ποτό του, γύρισε πλευρό και πέθανε».... 

Υ.Γ: Τελείωσε  το  ποτό του και πέθανε. Δεν είναι μαγικό;;;;

                                      ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου