Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ!!!


 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΤΡΩΝ      Πάτρα, 15 Μαρτίου 2016
Ανθείας 214, 26332 Πάτρα τηλ. 2610 317147,
 6946800141

Αγαπητές, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών, σε συνεργασία με τον "Κύκλο Ποιητών" και με την υποστήριξη τουΜουσικού Σχολείου Πατρών,  με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, οργανώνει ποιητική-μουσική εκδήλωση με θέμα "Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες", το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016, 7.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Μουρούζη 14 και Καρόλου. 
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος πρότεινε το 1997 στην Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων τον εορτασμό της ποίησης και  στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες. Στη θετική τελική απόφαση συνέβαλαν ο αείμνηστος Κώστας Στεργιόπουλος, ποιητής και καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας, ως  πρόεδρος τότε της Εταιρείας Συγγραφέων και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, η οποία και πρότεινε ως ημέρα εορτασμού αυτήν της εαρινής ισημερίας, ημέρα που το φως και το σκοτάδι, η αισιοδοξία και το πένθος συνυπάρχουν ισότιμα στη ζωή. Το 1998 γιορτάστηκε η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα και το 1999 η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, στο Παρίσι, έκανε δεκτή την εισήγηση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού να ανακηρυχτεί η 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Για το 2016, έτος κατά το οποίο το προσφυγικό ζήτημα έχει πάρει συγκλονιστικές διαστάσεις, δημιουργώντας μιαν ακόμα ιστορική ανθρωπιστική κρίση,  κατά την οποία αποκαλύπτεται η ματαιότητα των βαρύγδουπων θεωρητικών δηλώσεων αλληλεγγύης των υπευθύνων και επιβεβαιώνεται το τεράστιο έλλειμμα ουσιαστικής ανθρωπιάς, οι πνευματικοί άνθρωποι που υπηρετούν την Ποίηση επέλεξαν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης να έχουν όλοι στραμμένα τα βλέμματα, τη σκέψη και την καρδιά τους στο δράμα των προσφύγων. Αποδεικνύεται έτσι για μιαν ακόμα φορά η κοινωνική αποστολή της Ποίησης που προσβλέποντας στην πνευματική ευαισθητοποίηση και στην ουσιαστική, ανθρωπιστική καλλιέργεια μπορεί να συνεισφέρει σε αποτελεσματικές συλλογικές δράσεις.
 Πατρινές ποιήτριες και πατρινοί ποιητές θα συναντηθούν σε μια βραδιά Ποίησης και Ανθρωπιάς,  πλαισιωμένη από τους μελωδικούς ήχους του Μουσικού Σχολείου Πατρών.
Σας καλούμε όλους να παρευρεθείτε στην εκδήλωση.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι περιμένουμε τα έργα των μαθητών/τριών για το Λογοτεχνικό- Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών με θέμα « Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Γιατί κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας. Ο πόλεμος είναι η αιτία». Τα έργα μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016  στη Διεύθυνση: Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών, Ανθείας 214, 26332 Πάτρα, υπ΄όψιν Μ. Ψάχου. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2610 317147/ 6946800141 ή μέσω του e-mail: sfpatras@gmail.com/ mpsachou@gmail.com.

Παρακαλούμε οι κ. κ. Διευθυντές/τριες να ενημερώσουν τους συναδέλφους.
Σας ευχαριστούμε.

Εκ μέρους του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών
Μαρία Ν. Ψάχου
Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου