Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ..


Στίχοι: Νίκος Καββαδίας
Μουσική: Μαρίζα Κωχ
Πρώτη εκτέλεση: 
Μαρίζα Κωχ

ΦΑΤΑ ΜΟΡΓΚΑΝΑ


Θα μεταλάβω με νερό θαλασσινό
στάλα τη στάλα συναγμένο απ’ το κορμί σου
σε τάσι αρχαίο, μπακιρένιο αλγερινό,
που κοινωνούσαν πειρατές πριν πολεμήσουν.

Πανί δερμάτινο, αλειμμένο με κερί,
οσμή από κέδρο, από λιβάνι, από βερνίκι,
όπως μυρίζει αμπάρι σε παλιό σκαρί
χτισμένο τότε στον Ευφράτη στη Φοινίκη.

Σκουριά πυρόχρωμη στις μίνες του Σινά.
Οι κάβες της Γερακινής και το Στρατόνι.
Το επίχρισμα. Η άγια σκουριά που μας γεννά,
Μας τρέφει, τρέφεται από μας, και μας σκοτώνει.

Πούθ’ έρχεσαι; Απ’ τη Βαβυλώνα.
Πού πας; Στο μάτι του κυκλώνα.
Ποιαν αγαπάς; Κάποια τσιγγάνα.
Πώς τη λένε; Φάτα Μοργκάνα.

Υ.Γ: Σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου του 1975, έφυγε ο ποιητής Νίκος Καββαδίας. Το ποίημά του Φάτα Μοργκάνα το αγαπώ ιδιαίτερα.


Διαβάζω…
<<Η "Φάτα Μοργκάνα" υπάγεται στους ανώτερους αντικατοπτρισμούς (superior mirage), που διακρίνονται από τους πιο συνηθισμένους κατώτερους αντικατοπτρισμούς (inferior mirage), οι οποίοι δημιουργούν την οφθαλμαπάτη μακρινών νερόλακκων στην έρημο και "υγρού οδοστρώματος" στους πολύ ζεστούς δρόμους.
Ένα ιδιαίτερο είδος διπλού αντικατοπτρισμού, ένα οπτικό φαινόμενο, που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή, όπου εκεί βρίσκεται το φανταστικό παλάτι της Φάτα Μοργκάνα. Τα αντικείμενα στον ορίζοντα, όπως νησιά, κρημνοί, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.

Το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα ανήκει στα Μετεωρολογικά φαινόμενα.>>

Εξαίσια σύλληψη: Ο έρωτας ως ανώτερος αντικατοπτρισμός Κάτι... σαν οφθαλμαπάτη μακρινών νερόλακκων στην έρημο και υγρού οδοστρώματος στους πολύ ζεστούς δρόμους. Διπλός αντικατοπτρισμός με τα αντικείμενα να εμφανίζονται σύνθετα. Νησιά, κρημνοί ,πλοία ή παγόβουνα. Σχεδόν πάντοτε τελειώνει και η έρημος είναι εδώ..Όπως και οι πολύ ζεστοί δρόμοι.. Και τα νησιά , οι γκρεμοί, τα πλοία και τα παγόβουνα αποσυντίθενται στο τέλος.. Μένει η αγάπη. Η αγάπη  που είναι ο φόβος που μας ενώνει με τους άλλους-όπως λέει ένας άλλος αγαπημένος μου ποιητής ο Μανόλης Αναγνωστάκης- Ο έρωτας και η αγάπη..Έχουν γραφτεί πολλά και πολύ περισσότερα έχουν ζήσει οι άνθρωποι  στο όνομά τους. Και είτε πρόκειται για ψευδαισθήσεις ή οφθαλμαπάτες, απλούς ή διπλούς αντικατοπτρισμούς, ένα είναι σίγουρο. Ότι ομορφαίνουν τη ζωή των ανθρώπων …..
                                                            ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου