Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ..


ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε επιμορφωτική ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: «Η θεατρική δραστηριότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας /Πολιτιστικά θέματα δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων κας Ε. Κωσταρά σε συνεργασία με τη ΔΙ.Π.Ε. Αχαΐας/ Πολιτιστικά Θέματα και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της Αχαΐας, διάρκειας 5 διδακτικών ωρών, με θέμα: «Η θεατρική πράξη στην εκπαιδευτική διαδικασία». Η Ημερίδα θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1 ου -6 ου Γυμνασίου Πατρών (Έλληνος Στρατιώτου και Αγ. Σοφίας), ώρες 17.15-20.30 μ.μ. Η Ημερίδα απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που επιθυμούν να υλοποιήσουν Πολιτιστικά Προγράμματα κατά το σχολικό έτος 2019-2020 ή ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα.

Μέρος Α΄: Θεατρική παράσταση «Οι δραπέτες της σκακιέρας». Η παράσταση θα παρουσιαστεί από το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τ.Θ.Σ. του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι βασισμένη σε αποσπάσματα από την ομώνυμη όπερα των Γ. Κουρουπού-Ε. Τριβιζά.
Σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή. Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Κορδέλλου. Κίνηση: Κάτια Σαβράμη. Παίζουν: Ευφροσύνη Αγγελοπούλου, Λουκία Βισίλια, Ματίνα Μιχαλιού, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Σπυριδούλα Ζαχρήστου, Χρυσάνθη Κάραλη, Γιώργος Κατσάμπας, Νάνσυ Κολλιοπούλου, Δημήτρης Μαρούδας, Γιώργος Πουρνάρης, Έφη Τριπολιτσιώτη, Κων/νος-Θεόδωρος Τσάμης, Μαίρη Χρονοπούλου. 

Μέρος Β΄: Θεωρητικό μέρος

1. «Από την τέχνη του θεάτρου στην εκπαίδευση. Η δουλειά του "εργαστηρίου». Εισήγηση από τη Μ. Φραγκή, Δρ. Θεατρικών Σπουδών-Σκηνοθέτις, ΕΕΠ Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών.

2. «Η όπερα "Οι δραπέτες της σκακιέρας" ως εργαλείο μουσικοθεατρικής αγωγής εκπαιδευτικών». Εισήγηση από την Α. Κορδέλλου, Δρ. Μουσικολογίας-Μουσικοπαιδαγωγός, ΕΕΠ Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών.

3. «Αναγκαιότητα της καλλιτεχνικής εμπειρίας για τον εκπαιδευτικό (σώμα-λόγος-έκφραση)». Εισήγηση από την Κ. Σαβράμη, Δρ. Χορολογίας - Επίκουρη Καθηγήτρια Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών. 4. Στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Η θεατρική πράξη στην εκπαιδευτική διαδικασία» – Ερωτήσεις τοποθετήσεις κοινού. Συντονίστρια η κ. Κ. Σαβράμη, Δρ. Χορολογίας - Επίκουρη Καθηγήτρια Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών.


Υ.Γ1: Τώρα πια μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με πολιτιστικά προγράμματα και σχολικές θεατρικές παραστάσεις, όταν λαμβάνω τέτοιες προσκλήσεις προσπαθώ να τις αποφύγω. Όχι βέβαια από σνομπισμό ή διάθεση υποτίμησης των προσπαθειών εξαιρετικών συναδέλφων και άλλων σπουδαίων παραγόντων της Τέχνης κάθε μορφής και έκφανσης να μας μυήσουν στον όμορφο και απέραντο κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Απλώς η κούραση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας αλλά και οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν  αφήνουν πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους δραπετεύσεις. Τέλος η θεωρητική προσέγγιση θεμάτων Τέχνης που συνήθως γίνεται σε παρόμοιες ημερίδες δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις επιθυμίες μου..

Γι αυτό είμαι ενθουσιασμένη που επέλεξα έστω την τελευταία στιγμή να παρακολουθήσω την παράσταση <<οι Δραπέτες της Σκακιέρας>> στο πλαίσιο της ημερίδας που προανέφερα. Όπως είπα και στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την παράσταση, το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο. Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί , αρκετοί όχι στα πρώτα τους νιάτα και ερασιτέχνες μόνο, μας συγκίνησαν με το ταλέντο τους δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό με ήχους και εικόνες, λόγο και χορό , φώτα, χρώματα και μουσική..Πολλή μουσική. Και απλά σκηνικά που όμως δημιουργούσαν την μαγεία του ονείρου της ομαδικής δημιουργίας! Βεβαίως χρειάστηκε πολλή δουλειά, άπλετος προσωπικός χρόνος, θετική διάθεση και καλή καρδιά, όπως είπαν οι ίδιοι οι συντελεστές.  Μόνο έτσι  οι ερασιτεχνικές ομάδες δημιουργούν Τέχνη υψηλής ποιότητας, διδάσκουν, φωτίζουν και εμπνέουν. Μια παράσταση για μεγάλους και παιδιά από μεγάλους που νιώθουνε παιδιά και δεν φοβούνται να το δείξουν ..Συγχαρητήρια θερμά σε όλους, ηθοποιούς και εμψυχωτές –δασκάλους γι αυτό το τόσο άρτιο αποτέλεσμα.

Υ.Γ2: Όσο για το θέμα του έργου <<οι Δραπέτες της Σκακιέρας>> είχε πολύ ενδιαφέρον. Και ποιος δεν επιθυμεί να δραπετεύσει από κάτι που τον πνίγει και δεν τον αφήνει να αναπνεύσει ελεύθερα;  Δεν είναι πάντα εύκολο όμως, όπως λέει ο Χρίστος Λάσκαρης , ο πατρινός ποιητής..

<<Κάθε φορά που σχεδιάζω μια απόδραση
Σκέφτομαι τους φρουρούς με τα σκυλιά
Τον προβολέα εκεί πάνω που χτενίζει..>>

Δεν θέλω όμως να κλείσω απαισιόδοξα. Οι Δραπέτες της Σκακιέρας με έπεισαν πως συχνά  οι φρουροί με τα σκυλιά είναι οι φόβοι και οι προκαταλήψεις μας. Δεν είναι καιρός να τα αντιμετωπίσουμε;
                                                                      ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου