Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Λίγα λόγια για το θεατρικό έργο που ανεβάζουμε στο πνευματικό κέντρο Φαρρών...(Γυμνάσιο Φαρρών ,26-27 Ιουνίου ώρα 8μμ)

Όπως καλά γνωρίζουμε όλοι, το θέατρο αποτελεί   ύψιστη   παιδευτική  διαδικασία .Τα μηνύματα που περνάει, η όλη επίπονη διαδικασία των προβών, η πειθαρχία που απαιτεί, η συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται, η συνύπαρξη διαφορετικών προσωπικοτήτων με ένα κοινό στόχο, είναι παράγοντες  που βοηθούν τους μαθητές και όχι μόνο ,να  προβληματιστούν, να κρίνουν , να αποκτήσουν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, να δουν τα πράγματα μέσα από μια δημιουργική λογική ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους και κάθε είδους άλλες αρετές που διαθέτουν. Στις απαιτήσεις αυτού του τόσο δύσκολου αλλά και ωραίου ταξιδιού, οι μαθητές  -ηθοποιοί της παράστασης  ανταποκρίθηκαν με προθυμία παρά τις πολλές υποχρεώσεις που ο καθένας είχε και με την  πολύτιμη βοήθεια και κατανόηση των γονιών τους ,τους οποίους ιδιαίτερα ευχαριστούμε, μπορέσαμε να φέρουμε εις πέρας αυτό  το εγχείρημα.
Το έργο που διαλέξαμε  είναι μια θεατρική διασκευή του Σωτήρη Πατατζή βασισμένη στο βιβλίο του ιταλού δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζοβαννίνο  Γκουαρέσκι που κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά στην Ιταλία το 1948 με τίτλο << ο μικρός κόσμος του Δον Καμίλλο >> .Ο κεντρικός ήρωας του είναι ένας δεξιός καθολικός ιερέας, ο Δον Καμίλλο και ο Πεπόνε ένας αριστερός πολιτικός που μάχονται ο ένας τον άλλον αγωνιζόμενοι ταυτόχρονα για το καλό , όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας από τη μεριά του. Μια μάχη κατά την οποία χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα για να μειώσει ο ένας το γόητρο και τη δύναμη του άλλου,  χαρίζοντάς μας άφθονο γέλιο μια και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις πλημμυρίζουν το έργο. Θεωρούμε ότι το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίζουν μικροί και μεγάλοι θέματα,πολύ επίκαιρα είναι η αλήθεια,τα οποία συχνά  αντιμετωπίζονται με διαμάχες, τσακωμούς και φανατισμό . Το πιο σημαντικό μήνυμα του έργου λοιπόν είναι πως πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις ιδέες μας με εντιμότητα και ειλικρίνεια   χωρίς  όμως να αρνούμαστε και στους άλλους το δικαίωμα να κάνουν το ίδιο. Επίσης σημασία έχει να βλέπουμε στους άλλους όχι μόνο τα πράγματα που μας χωρίζουν αλλά αυτά που μας ενώνουν . Τέλος  η αλληλεγγύη, η αγάπη, ανεκτικότητα, η συνύπαρξη ,η δικαιοσύνη, η καλοσύνη είναι αξίες που  όλοι οι άνθρωποι πρέπει να υπερασπίζονται  ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, κοσμοθεωρία, αντίληψη.

Ευχόμαστε, όσοι κάνετε τον κόπο και έρθετε ,να απολαύσετε την παράστασή μας και να αντιμετωπίσετε με επιείκεια την προσπάθειά μας. 

2 σχόλια:

  1. ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ

    ΦΙΛΟΛΟΓΑΡΑ
    ΤΑΛΕΝΤΑΡΑ
    ΨΥΧΑΡΑ

    ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ

    Διδάσκει χρόνια στις Φαρρές,
    αλλά είναι από φιλολογική μεγάλη φάρα.
    Μ΄ένα λαμπρό μυαλό,που είναι πάντα στην τρεχάλα,
    καλπάζει στα λιβάδια της λογοτεχνίας,
    φαρί καθαρόαιμο,αραβικό,διαφορετικό απ΄όλα τ΄άλλα.
    Θαρρώ τη ζήτησαν κι απ'τη Λυών ή τη Φερράρα;
    Τη Μαρία τη φιλολογάρα,
    που από μικρή της άρεσε να παίζει τη δασκάλα.

    ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ
    Και μόνο το εγχείρημα αξίζει πολλά πολλά συγχαρητήρια.
    Το κέρδος των παιδιών αλλά και το δικό σας από το θεατρικό γίγνεσθαι,ανεκτίμητης αξίας.ΖΗΛΕΥΩ.
    Το κόστος ψυχικό,σωματικό,υλικό,υπαρκτό και καθόλου αμελητέο αλλά άξιζε.
    Ελπίζω να υπολογιστεί στην 'αξιολόγηση' αυτή η υπερπροσπάθεια.ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ.
    Ξέρω ότι δεν το επεδίωξες αν και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε.

    ΤΕΛΕΙΩΝΩ
    Θα είμαστε όλοι εκεί να ψυχαγωγηθούμε και να χειροκροτήσουμε.
    ΟΛΟΙ ΜΑΣ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυαγαπημένη μου Φωτούλα σε ευχαριστώ για αυτά τα λόγια ....Με συγκίνησες πολύ ....Ακόμα και τις υπερβολές καμιά φορά θέλουμε να τις ακούμε....Αδύναμοι άνθρωποι είμαστε, όπως λέει και ο Δον Καμίλλο....

      Διαγραφή