Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ..




Στους χιλιάδες εργαζόμενους που διεκδίκησαν διαδηλώνοντας αυτονόητα δικαιώματα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μισθούς, συμμετοχή σε απεργίες, εργατικό δίκαιο και κοινωνική ασφάλιση..Δικαιώματα που με αίμα κατοχυρώθηκαν και όχι δια μαγείας.

Σήμερα , η σκέψη μου πάει σε όλους αυτούς .Ιδιαίτερα  όμως στους εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης , του Θεάτρου , της Μουσικής , του Χορού που έχουν μπει στο περιθώριο λόγω της Καραντίνας ..Ο ηθοποιός που σημαίνει φως βρίσκεται στη σκιά της Πανδημίας..Πολύ λίγο αναφέρθηκαν οι πολιτικοί μας ταγοί στους υπηρέτες  αυτούς της θεραπευτικής τέχνης του Θεάτρου. Πως ζουν, αν επιβιώνουν, με ποιους τρόπους αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα και τις ανάγκες της..Ξέχασαν πως η Τέχνη σε δύσκολες εποχές για τον ελληνισμό ήταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή  κρατώντας το ηθικό των Ελλήνων υψηλό και ακμαίο. Αλλά και η παγκόσμια ιστορία  αποδεικνύει πως η τέχνη μιλάει καλύτερα στις καρδιές των ανθρώπων από κάθε άλλη φωνή.

Θα μου πείτε..Τί να γίνει; Θα παίξουμε θέατρο την εποχή του κορωνοϊού; Παρόλο που αρνούμαι να δεχτώ ότι ο άνθρωπος θα πάψει να παίζει και να βλέπει θέατρο δεν θα απαντήσω τώρα σ΄ αυτό το ερώτημα...Θα βρεθούν τρόποι.. Εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να στηριχτούν οικονομικά οι εργαζόμενοι στο χώρο της Τέχνης..Γιατί η πολιτεία που ξεχνάει σε περίοδο κρίσης τους ανθρώπους του πολιτισμού είναι απλά απολίτιστη!!!
                                                       
                                                                   ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΚΑ

Υ.Γ: Όσοι ξεμπερδεύουν με τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής λέγοντας ότι ήταν κομμουνιστές ένθεν κακείθεν  , θα πω μόνο τούτο.. Ήταν άνθρωποι που πέθαναν με το κεφάλι ψηλά τιμώντας την Ελλάδα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου..

2 σχόλια: